vineri, 26 aprilie 2013

Cum am devenit si de ce-mi place sa fiu trainer…


Imi place extraordinar de mult sa fiu trainer! De ce? Pentru ca am ocazia sa cunosc multi oameni deosebiti si proiecte interesante! Pentru ca este o sursa continua de inspiratie si de motivatie! Pentru ca incep sa lucrez cu cate un grup de 5-10 sau chiar 20 persoane si devenim o echipa! Avem obiective comune si ne implicam pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune! Invatam unii de la altii, intr-o atmosfera deschisa si relaxata. Subiectele abordate (management, finante, etc) devin placute, incitante, usor de inteles!

Cand am inceput sa ma ocup de training?
A trecut ceva vreme si am parcurs mai multe etape, pe care abia acum le constientizez.

Prima etapa
In facultate (ASE Bucuresti, perioada 1989-1994) am lipsit de la multe cursuri (nu va spun acum motivele…). Cand se apropia sesiunea de examene, aveam insa toate suporturile de curs! Toti colegii ma ajutau, pentru ca aveam urmatoarea “intelegere”: ei imi dadeau cursurile, eu le citeam pe toate, le sintetizam si apoi le explicam care erau ideile de baza pentru care fiecare subiect de examen. Toata lumea era multumita, pentru ca reuseam sa invatam eficient si luam note mari!

A doua etapa
La un an dupa ce m-am angajat la primul meu job, o colega m-a intrebat daca pot sa fac meditatii la Economie, cu fata ei, pentru a da admitere la ASE Bucuresti. I-am raspuns DA, fara sa stau prea mult pe ganduri. Am fost foarte fericita, cand colega mea mi-a spus ca fata ei are alt tonus, ca ii place aceasta materie si este foarte motivata sa invete! A luat 9,80 la examenul de admitere! Din anul urmator, am facut foarte multe meditatii – astfel incat parea ca am doua job-uri: de la 8.00 – 16.00 si de la 17.00 – 20.00. Munceam destule ore pe zi, dar nu simteam oboseala, pentru ca imi placea ceea ce faceam!

A treia etapa
La inceputul anului 1999 m-am mutat in Bucuresti. A fost o conjunctura foarte interesanta.
In cea de-a doua jumatate a anului 1998 am facut parte din echipa care a elaborat programul de restructurare a firmei pe toate componentele de activitate: comerciala, operationala si financiara. Pentru rentabilizarea afacerii a fost necesara luarea mai multor masuri: renuntarea la produsele neprofitabile si la clientii rau platnici, iar asta a insemnat si inchiderea unor sectii de productie si reducerea numarului de personal direct productiv si administrativ. Si din departamentul meu trebuia sa plece o persoana! Nu puteam sa renunt la nimeni! Si atunci am gasit solutia: plec eu! Oricum imi doream sa revin in Bucuresti, dar nu-mi stabilisem cand si cum. Si iata ca sosise momentul!

Dupa mai multe interviuri, am reusit sa ma angajez pe postul de manager al departamentului de consultanta economico financiara intr-o firma nou infiintata. Colegii mei de departament abia terminasera facultatea si erau la primul job (!). Astfel a trebuit, mai intai, sa-i invat cum trebuie sa lucram in echipa intr-o companie si care este locul, rolul si contributia fiecaruia pentru derularea cu succes a proiectelor de consultanta. Iar eu am invatat ca trebuie sa-mi adaptez stilul de management la acest context total inedit pentru mine: firma in faza de start-up, colegi la primul job, proiect de consultanta pentru un domeniu care nu il cunosteam suficient de bine.

A patra etapa
In perioada 2002 – 2004 am coordonat activitatea de Analize economice si Bugete intr-o firma aflata intr-o puternica faza de dezvoltare a afacerii si unde conducerea firmei era preocupata de planificarea, controlul si optimizarea performantelor firmei. In aceasta perioada, alaturi de echipa mea, am reusit sa-i invatam pe toti managerii de departamente sa elaboreze bugete si sa-si fundamenteze deciziile manageriale pe criterii economico-financiare.

In aceeasi perioada (printr-o pura intamplare) am primit propunerea de a fi trainer-colaborator intr-o firma de training, pentru modulul de Bugete. Am inceput sa elaborez suporturi de curs, atat partea teoretica cat si studiile de caz. Asa am descoperit si ca imi place sa scriu si astfel am reusit sa fiu co-autor al cartii “Abordari practice privind finantele firmei” (Editura Irecson, an 2006).

A cincea etapa (dar nu si ultima)
In vara anului 2004, m-am hotarat sa infiintez firma ABC Training Consulting si sa transform hobby-ul meu intr-o activitate permanenta, care-mi aduce multe bucurii, pentru ca pot sa dezvolt diverse proiecte si sa lucrez cu oameni extraordinari. Imi place sa lucrez cu antreprenori, cu manageri, cu specialisti din diverse departamente ale firmei!

Si cred ca voi incepe sa lucrez si cu copii, adolescenti, liceeni, studenti! Pentru ca am avut parte de o experienta extraordinara pe data de 1 aprilie (nu e pacaleala!), cand am fost invitata in clasa fiicei mele - in cadrul proiectului “Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, din cadrul saptamanii “Scoala altfel” – sa povestesc copiilor despre cum era scoala “pe vremea mea” si cum am continuat si continui sa invat si astazi, desi sunt adult! Am reusit sa captez toata atentia, interesul si admiratia copiilor! Si m-au rasplatit cu multe intrebari! Si pentru asta le multumesc! M-au ajutat sa-mi reincarc bateriile si sa-mi continui activitatea mea de trainer si nu numai…

Toate cele bune! Pe curand!
Anda

Aboneaza-te la pagina www.facebook.com/ABC.FinanteleAfacerii
Aboneaza-te la pagina www.facebook.com/Meditatii.EconomieContabilitate
Citeste si alte articole postate pe blog www.abctrainingconsulting.ro/blog
Contacteaza-ma: anda.racsa@gmail.com




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu